Održivost

Ovce OdrživostOdrživost i ekološki dizajn

Vodeći se globalnim ciljevima održivog razvoja, posebice ciljem koji govori o Održivoj potrošnji i proizvodnji“, vuna kao materijal za proizvodnju tepiha, nameće se kao logičan i optimalan izbor po pitanju cijene, kvalitete te njenog utjecaja na okoliš.

Kao prirodni materijal i kao obnovljivi izvor sirovine, što mu samom po sebi daje izrazito jaku ekološku notu, odlikuje se i posebnim svojstvima koja posredno donose niz prednosti: utjecaj na zdravlje čovjeka, manje troškove, mogućnost recikliranja i dr. Što je možda i najvažnije, materijal s ovakvim osobinama potiče obrasce poslovanja i ponašanja koja bi, u današnje vrijeme posebno, morala biti prioritet svima u dobavljačkom lancu, uvažavajući okoliš kao kategoriju koja nema alternative.


Ako to promatramo sa strane uvažavanja koncepta „životnog ciklusa proizvoda i usluga“ (life cycle aproach) koji je usko povezan s okolišnim otiskom, postajemo svjesni činjenice da njegovo smanjenje može i mora biti dio našeg, zajedničkog izbora, odnosno načina na koji ćemo koristiti resurse. Vuna je kvalitetno, po svojoj građi čvrsto i elastično vlakno koje osigurava da tepih proizveden iz nje bude dugotrajan, a čemu svjedoče mnogi primjeri ugradnje u brojnim objektima.

Kada govorimo o ekološkom dizajnu, u našoj tvrtki pod tim pojmom podrazumijevamo način razmišljanja već kod samog projektiranja, prije proizvodnje i prije ugradnje tepiha, na način da se proizvodi dizajniraju tako da ih je, kod mehaničkih oštećenja ili teškog zaprljanja, jednostavno zamijeniti, a da se pri tome ne narušava estetika samog prostora. Također, pod tim pojmom mislimo na „otporan dizajn“ u smislu njegove minimalne izloženosti modnim trendovima, sezonama, trenutnoj modi.

On je na neki način klasičan, a istovremeno usklađuje stil i ekološku prihvatljivost pa, uz dugotrajnost koju nosi vuneno vlakno kao materijal, može u prostoru ostati duži period. Na taj način odgodit će se zamjena i trošak, što govori u prilog konceptu odgovorne i održive potrošnje čemu u Regeneraciji pridajemo veliki značaj.

Napomena: Svaki je tepih ručni rad. Iz tog razloga kod svih tepiha, a posebno kod onih u kojima je dizajnom previđeno miješanje više boja i njezini prijelazi iz jedne u drugu, moguća su manja odstupanja. Boje na fotografijama zbog različitih podešenosti monitora, mogu odstupati od stvarne nijanse boje proizvoda, odnosno materijala izrade.

Pošaljite upit te ćemo vas povratno kontaktirati

(*)
Invalid Input

(*)
Invalid Input